MICHIEL VAN DER EERDE
De op 14 Februari 1973 in Amsterdam te Noord-Holland geboren Michiel van der Eerde deed zijn kennis en ervaring als kok op bij onder meer Het Amstel Hotel, De Hoefslag, Bokkedoorns en Oud Sluis. Hij was eindverantwoordelijk bij de horecaconcepten van IQ Creative, zoals Envy, Mazzo, Nevy, Nomads en Supperclub. Van Oktober 2012 tot April 2015 was Michiel zowel eigenaar als chefkok van Restaurant BAUT. Hij ontving in Januari 2013 met Restaurant BAUT van Johannes van Dam een 10-. In 2015 was Michiel samen met Robert Kranenborg en Marcus Polman presentator en jurylid van het vierde seizoen van het programma “Masterchef Holland”. Hij opende in April 2015 de deuren van zijn Restaurant BAUTZUID in Amsterdam. Perry van Moov.nl reisde af naar Amsterdam waar hij in het Pop-up restaurant BAUTZUID de zeer vriendelijke Michiel van der Eerde sprak vanwege een interview voor de internetsite.
001.Hoe is de liefde van het koken bij je ontstaan?
Al sinds ik als klein kind kon praten, zei ik dat ik kok wilde worden. Iedereen wil piloot of brandweerman worden, maar
ik altijd al kok. Ik wilde ook altijd al mee helpen met koken in huis. Dat vond ik heerlijk. Van mijn ouders heb ik dat
echter niet. Zij kunnen wel koken, maar niet Masterchef waardig, haha. Toen ik nog klein was en mijn opa ziek werd,
gingen we met het hele gezin twee keer per week uit eten. Om er voor elkaar te zijn. En zo kwam ik natuurlijk flink in
contact met de nodige restaurants al. Naar mijn eigen favoriete gerecht wordt me vaak gevraagd. Ik vind het erg moeilijk
om daar een keuze uit te maken, want je geeft aan al je gerechten je eigen draai. Maar als ik toch een keuze moet maken,
dan ga ik voor het Spaanse gerecht Langostino. Dat is kreeft. Daar kan ik vrij veel mee.
002.In Januari 2013 ontving je met Restaurant BAUT een 10-. Hoe belangrijk is deze voor je?
Dat was vanwege een recensies van Johannes van Dam in dagblad Het Parool. Om een 10e te ontvangen is natuurlijk heel
mooi, maar het is daarnaast ook heel moeilijk om dat in het vervolg te overtreffen. Toch ben ik zelf niet bezig dat ik weer
met mijn restaurant een 10- moet halen. Wel heeft die 10- ons restaurant destijds enorm geholpen.
003.Hoe ben je op de naam van Restaurant BAUTZUID gekomen?
Voordat ik in April 2015 met Restaurant BAUTZUID begon, had ik Restaurant BAUT. Deze was gevestigd aan de
Wibautstraat in Amsterdam-Oost. In Wibautstraat zit het woordje BAUT. Zo ben ik op de naam gekomen. Aangezien
BAUTZUID in Amsterdam-Zuid ligt, hebben we de Zuid achter BAUT gezet en er zodoende dus BAUTZUID van
gemaakt. Zelf woon ik al 21 jaar aan de overkant van waar nu Restaurant BAUTZUID is. Ik ben een geboren en getogen
Amsterdammer.
004.Overweeg je om Restaurant BAUT door heel Nederland te laten plaatsen?
Nee hoor, voor mij zijn twee restaurants meer als voldoende. En ook enkel in Amsterdam. Ik wil namelijk zelf wel zicht
op de zaken kunnen houden. In Restaurant BAUTZUID is de nodige ruimte voor zowel kunst, design als muziek. Ik kan
dus niet zeggen waar mijn eigen voorkeur tussen die drie naar uit gaat. Het is een combinatie van factoren dat elkaar
helpt.
005.Tijdens het seizoen van “Masterchef Holland” waren er diverse Internationale chefkoks die een masterclass
gaven. Wie van de gasten heeft echter de meeste indruk op je gemaakt?
Dan zou ik zeggen John Torode, die al sinds 2005 aan “Masterchef UK” verbonden is als jurylid. Voor mij is hij een
groot voorbeeld. Hoe prestatiegericht hij is, de energie die hij heeft en hoe hij vertelt over de dingen die je moet maken.
Zelf mochten Robert (Kranenborg, red.), Marcus (Polman, red.) en ik ook met namen komen van gastchefs. Zo droeg ik
zelf de namen van Nick Bril en Sergio Herman aan. Sinds Maart 2014 zijn zij de eigenaren van Restaurant The Jane in
Antwerpen te België. Ik ken ze sinds mijn tijd bij Restaurant Oud Sluis waar Segio Herman de eigenaar en chef-kok was
en Nick de sous-chef. Vandaag de dag zijn het twee goede vrienden van mij.
006.Was er een gerecht dat gemaakt werd tijdens de masterclasses dat je zelf zo goed beviel dat je het eigenlijk wel op
de kaart in Restaurant BAUTZUID zou willen zetten?
Er zijn zeker gerechten voorbij gekomen die ik ook in Restaurant BAUTZUID op de kaart zou willen zetten. Van de
Internationale chefkoks die een masterclass gaven, maar soms ook van de kandidaten zelf. Een gerecht helemaal
overnemen zal ik nooit doen. Dat is geen uitdaging. Je haalt er altijd wat dingen uit en voegt er dingen aan toe. Zo maak
je zelf het gerecht meer eigen.
007.Inmiddels is het seizoen van “Masterchef Holland” helemaal uitgezonden. Dit is het eerste programma waar je
prominent een rol in heeft. Hoe kijk je zelf terug op het afgelopen “Masterchef Holland” – seizoen?
Op Vrijdag 27 Maart 2015 was de laatste opnamendag van “Masterchef Holland”. Ik verhuisde op Woensdag 1 April
2015 van Restaurant BAUT naar Restaurant BAUTZUID en op Vrijdag 10 April 2015 was de opening van Restaurant
BAUTZUID. Dat was dus een drukke tijd met opnames van het programma en de voorbereidingen van mijn eigen
restaurant. Toch vond ik “Masterchef Holland” een waanzinnig leuke ervaring. Het is het beste culinaire programma op
de Nederlandse televisie. We hebben een geweldig productieteam en hadden hele goede gastchefs. Of mensen speciaal
naar Restaurant BAUTZUID komen omdat ze mij in “Masterchef Holland” gezien hebben vind ik lastig te zeggen. Die
indruk heb ik zelf namelijk nog niet. Als ik een tweede seizoen van het programma ga doen, dan zal dit vermoedelijk
toenemen.
008.Wat kunnen we op showbizzgebied in de toekomst nog van je verwachten?
Zoals het er nu naar uit ziet, sluit Restaurant BAUTZUID op Donderdag 1 Oktober 2015 zijn deuren. Daarna open ik op
de Wibautstraat in Amsterdam Restaurant ‘C’. Ook zijn er plannen voor een nieuw seizoen “Masterchef Holland”.
Kijk voor meer informatie over Restaurant BAUTZUID op http://bautamsterdam.nl/.
Interview: Perry Krootjes
Maak jouw eigen website met JouwWeb