Home » Interview Judith Broersen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUDITH BROERSEN

 

De op 15 December 1967 in Egmond te Noord-Holland geboren Judith Broersen is sinds 1992 als poppenspeelster verbonden aan de tv-serie “Koekeloere”. Bij de kinderserie “Sesamstraat” begon ze als de rechterhand van Tommie en sinds 2003 neemt ze de rol van Purk voor haar rekening in het programma. Sinds 2005 verzorgt Judith de rechterhanden van de poppen van Belgische kinderserie “WaWa” waarmee ze een assistent van de poppenspelers is. Ze heeft sinds 2009 de taak van poppenspeelster in het lees/taal-programma “Leesdas Lettervos Boekentas”, terwijl ze datzelfde jaar de poppenspeelster van Grobbebol Broer was bij het tweede seizoen van de kindersie “Tita Tovenaar”. Perry van Moov.nl sprak kort met Judith Broersen voor de internetsite.

 

001.Hoe ben je terecht gekomen bij “Sesamstraat”?
       In 1989 zochten ze iemand om de rechterhand van Tommie te bespelen en dat werd ik. Ik was dus al dertien jaar werkzaam bij “Sesamstraat” voordat        ik Purk begon te spelen. De overstap van de rechterhand van Tommie naar Purk is gewoon gegaan door auditie. Daar kwamen twintig poppenspelers        op af en toen ben ik uitverkoren om Purk te mogen spelen. Purk is bijna even groot als Ieniemienie, maar ze is de baby van “Sesamstraat”. Voordat ik        in 1989 aan "Sesamstraat” verbonden raakte keek ik wel eens, maar eigenlijk was ik meer fan van de “Muppetshow”. “Sesamstraat” vond ik net iets te        kinderachtig. Ik was altijd al heel erg gefascineerd door poppenshows.
002.In 2009 was u de poppenspeelster van Grobbebol Broer in het tweede seizoen van de nieuwe “Tita Tovenaar”. In het eerste seizoen                      deed Merel van Gaalen dit. Voelt zo’n rol dan minder aan als uw ‘eigen’ rol?

       Nee hoor, ik word het karakter zodra ik ‘in’ de pop. De verschillen tussen de poppen van “Sesamstraat” en “Tita Tovenaar” is dat Purk heel licht is.              Grobbebol Broer is daarentegen heel zwaar en dus was lastiger om te bespelen. Toen in 1972 de oorspronkelijke serie van “Tita Tovenaar”                        uitgezonden werd was ik een jaar of vier a vijf. Met die serie had ik heel veel. Daar was ik helemaal wild van. Vroeger had ik twee namaakpoppen van        de serie waar ik altijd mee speelde. Ik was echter nog te jong om er over na te kunnen denken dat poppenspelen later mijn beroep zou kunnen                    worden.
003.Merkt u dat u als poppenspeelster met name kinderen als doelgroep heeft?
       Dat merk ik zeker en ik vind het heel prettig. Kinderen kan je namelijk helemaal meevoeren. Ze zijn puur en eerlijk.
004.Wat kunnen we op showbizzgebied in de toekomst nog van u verwachten?
       Voorlopig blijf ik nog gewoon de rechterhanden van de poppen van de Belgische kinderserie “WaWa”, blijf ik poppenspeelster in het lees/taal-                      programma “Leesdas Lettervos Boekentas” en speel ik Purk in “Sesamstraat”.

 

Kijk voor meer informatie over “Sesamstraat” op hun eigen site www.sesamstraat.nl.


Foto Judith Broersen als Purk: Leendert Jansen

 

Interview: Perry Krootjes