FRITS LAMBRECHTS

 

De op 24 Maart 1937 in Amsterdam te Noord-Holland geboren Frits Lambrechts werd in 1964 ontdekt door schrijver en cabaretier Jaap van de Merwe. Nadat hij hem had horen spelen in Amsterdam haalde hij Frits Lambrechts naar zijn cabaretvoorstelling als pianist. In 1964 verzorgde hij de muziek bij de cabaretvoorstelling Wijzer wezen, van Gezelschap Jaap van de Merwe. Hij was van 1965 tot en met 1966 te zien bij dit gezelschap in de cabaretvoorstellingen Hootenanny Haerlom “Hoy”, Ze doen maar en Olifant met lange snuit of De afgang der autoriteiten. Van 1967 tot en met 1974 was Frits Lambrechts medewerker aan het satirisch radioprogramma Cursief. Hij was in 1968 te bewonderen in de cabaretvoorstelling Hop! Hop! Hop! van Wim Kan en schreef samen met Frans Koster en Matthé Verdaasdonk de cabaretvoorstelling Feest, waar hij samen met Enrico Neckheim voor de muziek verantwoordelijk voor was. In 1969 verzorgde Frits Lambrechts de muziek voor de cabaretvoorstelling Proost, cheers, santé, gezondheid (en dat u er nog maar lang getuige van mag wezen).

 

Hij bracht tussen 1970 en 1976 de lp’s ‘Neem me zoals ik ben’, ‘Ik zou wel eens willen weten’ en ‘De geur van je huid’ en de dubbel-lp ‘Van embryo tot politicus’ uit. In 1970 was hij samen met Harry Sacksioni verantwoordelijk voor de muziek bij de cabaretvoorstelling Burgers op de bres. Frits Lambrechts werd in 1971 onderscheiden met de Zilveren Harp van de Stichting Conamus. In 1972 maakte hij zijn filmdebuut als Inspecteur van Hol aka ‘de Stoere’ in de film 'De inbreker' en speelde in het toneelstuk Ziekenzorg of Zuster Norton verliefd, waar hij ook verantwoordelijk voor de muziek voor was. Frits Lambrechts speelde in 1973 en 1975 in het theater in de solocabaretvoorstellingen Beter zo dan andersom en Van Embryo tot politicus, die hij zelfs eveneens schreef, produceerde en waar hij de muziek voor verzorgde. Tussen 1973 en 1979 speelde hij de rol van Gerrie in de film 'Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming', Kees in de tv-serie “Cassata” en had een rol in de tv-serie “Twee onder een klap”. Frits Lambrechts was tussen 1976 en 1979 te zien in de theaterproducties De Kaukasische krijtkring en Etiketten plakken. In 1977 en 1978 was hij te bewonderen in de cabaretvoorstellingen Moeder geef me nog eens raad en Ieder voor zich…en God voor allen, die hij eveneens produceerde.

 

Tussen 1980 en 1986 had hij een vaste rol in de tv-serie “Tenslotte ben je geen kind meer”, speelde de rol van Vader Nol in de tv-serie “Geef je ouders maar weer de schuld” en had rollen in de films 'De IJssalon' en 'Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend' en de miniserie ‘Het wassende water’. Frits Lambrechts stond tussen 1981 en 1984 in de theaters met de muziektheatervoorstellingen En dan komt de dag…zingen over duistere tijden en Wolkbreuk, de theaterproducties De toverfluit, De wonderdoener en De buik heeft geen oren en de solocabaretvoorstelling En dan nu ter zake. Hij schreef en produceerde deze productie eveneens. Ook regisseerde hij de cabaretvoorstelling Het grote terug. In de periode van 1985 en 1989 verleende hij zijn stem aan de personages Fred in animatieserie “Kissyfur”, Dodger voor de animatiefilm ‘Olivier & Co.’ en Henk de Mol in de animatieserie “Alfred J. Kwak” en Flip in de animatiefilm ‘Kleine Nemo’. Frits Lambrechts speelde tussen 1985 en 1988 in de toneelstukken Het temmen van de feeks, Madame de Sade, Fout en De impresario, de muziektheatervoorstelling Pip, de musicals My Generation en ZeldZaam en de cabaretvoorstelling Verschoten rood. Laatst genoemde productie heeft hij eveneens met Fred Florusse geschreven.

 

Tussen 1990 en 1999 verleende hij zijn stem aan de personages Koning Lowietje in de animatieserie “TaleSpin”, Rocco in de animatieserie “Het eiland van Noach”, Wilbur in de animatiefilm ‘De Reddertjes in Kangeroeland’, Pieter in de animatiefilm ‘Assepoester’, Snuffie in de animatiefilm ‘Beertje Sebastiaan: De geheime Opdracht’, Ruigbaard voor de animatiefilm ‘De zwanenprinses’, Tijgertje voor de animatiefilm ‘De Meest Verre Tocht van Winnie de Poeh’, Caius Bonus voor de film ‘Asterix & Obelix bieden dapper weerstand tegen Caesar’ en Smokey voor de film ‘Stuart Little’. Frits Lambrechts was in de periode van 1990 en 1999 te zien als Willem Kelder in het eerste seizoen van de RTL4 soapserie “GTST” en als Jozias Trump in de film ‘Abeltje’ en had verder rollen in de films ‘All Stars’, 'Nachtvlinder' en 'De rode zwaan’. Van 1990 tot en met 1998 had hij rollen in de musicals Kruimeltje, Inde Soete Suikerbol en Willeke – de musical, de cabaretvoorstelling Kraait het oproer nog?, de theaterproducties Kaften of de wijsheid in pacht, Scrooge!, Eternity, Hommage aan Harry Bannink, Assepoester en Heijermans!. Laatst genoemde schreef hij eveneens samen met Artur Japin. Frits Lambrechts verzorgde verder de muziek van het toneelstuk De glorieuze come-back van Coco en stond in de theaters met de muziektheatervoorstellingen Krapuul en Hij zag het scherp – over de onherbergzame wereld van Jules de en de solocabaretvoorstelling Het komt allemaal goed. Deze laatst genoemde productie schreef en produceerde hij eveneens. Frits Lambrechts deed in 1993 reclame voor de Gamma. In 1997 presenteerde hij het tv-programma “Zig Zag 7/8”.

 

Frits Lambrechts was van 2000 tot en met 2008 te zien in de muziektheatervoorstellingen Python, als liefde je wurgt en De dansgigant – voor alleenstaanden en echtparen en de musical De brief voor de koning, waar hij eveneens verantwoordelijk voor de muziek voor was. Tussen 2000 en 2014 had hij rollen in de theaterproductie De dwaas op de heuvel, Monument voor mijn vader, De kale zangeres en Beschuit met muisjes, de musicals Het mysterie van Charles Dickens, Grace The musical en Brandende liefde, de muziektheatervoorstellingen Jona, de nee-zegger, De kleine kapitein en Bagage en de cabaretvoorstelling Mike & Thomas Kerstrevue. Frits Lambrechts was in de periode van 2000 tot en met 2019 te bewonderen als Meneer de Boer in het vijfde seizoen van de tv-serie “Komt een man bij de dokter”, als Opa in de film 'Ja zuster, nee zuster', als Dhr. Van de Velde in de film ‘Van God Los’, als Sam in de film ‘Sonny Boy’, als Janus in de film ‘Koning van Katoren’, als vader in de Tv-Film ‘De laatste reis van meneer Leeuwen’, als Arie Nooij in de Tv-Film ‘Nooit te oud’ en als Dirk van den Berg in de Tv-Film ‘Sloophamer’. Voor laatst genoemde won hij een Gouden Kalf in de categorie ‘Beste Acteur’. Verder had hij rollen in de films ‘Somberman’s aktie’, ‘Het woeden der gehele wereld’, ‘Nachtrit’, ‘Claustrofobia’, ‘All Stars 2: Old Stars’, ‘Hartenstraat’ en ‘MeesterSpion’, de Tv-Film ‘Gewoon Vrienden’ en de tv-serie “Leer Effe Fietsen”. Tussen 2000 en 2016 verleende hij zijn stem aan de personages Lord Scrapperton in het vierde seizoen voor de animatieserie “Super Robot Monkey Team Hyperforce Go!”, Prop voor de animatiefilm ‘Prop & Berta’, Cookie voor de animatiefilms ‘Atlantis: de verzonken stad’ & ‘Atlantis: Milo’s avontuur’, Billy Bones voor de animatiefilm ‘Piratenplaneet’, Dick voor de animatiefilms ‘Finding Nemo’ & ‘Finding Dory’, Takel voor de animatiereeks ‘Cars 1 – 3’, Carl Fredericksen voor de animatiefilm ‘Up’, de Lorax voor de animatiefilm ‘De Lorax en het Verdwenen Bos’, Kapitein Frank voor de film ‘Race naar de maan’, Joop voor de film 'Minoes', Ernie voor de film ‘Snow Dogs’, Heen- en Weerwolf in de film ‘Pluk van de petteflet’ en in de film ‘De zeven van Daran: De strijd om de Pareo Rots’. Frits Lambrechts bracht in 2004 zowel de dubbe-cd ‘Portret’ als de bonus-cd ‘Achteraf gezien’ uit. In 2018 verleende hij zijn medewerking aan de commercials van de Jumbo Supermarkten.

 

Frits Lambrechts geeft naast zijn werk als artiest, les in liedinterpretatie op de toneelschool. Zijn medewerking verleende hij aan de korte films ‘Alles is niks’, ‘Het wonder van Rotterdam’, ‘Novemberregen’, ‘Opruiming’, ‘W & Joep’, ‘De droomtrein’, ‘Wishful thinking’, ‘No Way Out’, ‘En ik van jou’ en ‘Hitte’, de korte tv-films ‘Het oponthoud’ en ‘Taxi 656’ en de korte Engelstalige film ‘The Champ’. Frits Lambrechts was ook te horen in de korte animatiefilms ‘Takel en het spooklicht’ en ‘Dug’s Speciale Missie’. Gastrollen had hij in tv-series als “Wij en de wereld”, “Waaldrecht”, “Een boerin in Frankrijk”, “Klaverweide”, “Tussen wal en schip”, “Hollands glorie”, “Ons goed recht”, “Goed volk”, "De film van ome Willem", “De Lemmings”, “Kanaal 13”, "Drie recht, één averecht", “De wandelaar”, “Simon Winner”, “Medisch Centrum West”, “Suite 215”, "In voor- en tegenspoed", “Oppassen!!!”, "Ha die Pa!", “Vrienden voor het leven”, “Niemand de deur uit”, "Coverstory", "'t Zonnetje in huis", “Sam sam”, “Flodder – de serie”, “Sesamstraat”, “Oppassen!!!”, “12 steden, 13 ongelukken”, "Ik ben je moeder niet", “Baantjer”, "Zeeuws meisje", “Duidelijke taal!”, "Spangen", "Schoon goed", "Kees & Co.”, "Russen", "Dok 12", "Van Speijk”, "De co-assistent", “Flikken Maastricht”, “Aaf”, “Dokter Tinus”, “Danni Lowinski” en “Het geheime dagboek van Hendrik Groen”. Perry van Moov.nl ging in een restaurant in Amsterdam in gesprek met de zeer vriendelijke Frits Lambrechts vanwege een interview voor de internetsite.

 

001.U acteert in tv-series (“Komt een man bij de dokter” uit 2019), films (‘De inbreker’ uit 1972), doet toneel (Beschuit met muisjes uit 2014),

       musical (Brandende liefde uit 2009) en solovoorstellingen die u eveneens schrijft & produceert (Beter zo dan andersom uit 1973), heeft

       radio gedaan (het programma Cursief uit 1967), bracht CD’s uit (‘Portret’ uit 2004), presenteerde (het tv-programma “Zig Zag 7/8” uit 1997),

       doet stemmenwerk (‘Up’ uit 2009), doet reclamespotjes (Jumbo Supermarkten uit 2018) en gaf les in liedinterpretatie op de toneelschool.

       Als u uit al uw werkzaamheden een keuze moet maken die u het allerliefst doet, wat zou dit dan worden?

       Dat vind ik moeilijk. In mijn carrière heb ik vele verschillende werkzaamheden gedaan namelijk. Zo werd ik op mijn veertiende zeeman, wat ik een

       paar jaar gedaan heb. Daarna volgde de militaire dienst. Maar altijd was er de liefde voor muziek bij mij. Zo ben ik piano gaan spelen. Ondanks dat ik

       in 1964 als pianist begon bij de cabaretvoorstelling Wijzer wezen, van Gezelschap Jaap van de Merwe, zie ik mezelf niet van huis uit als pianist. Ik

       zie mij als mezelf, iemand die van alles doet en zocht naar veelzijdigheid. Dat was en is nog steeds belangrijk voor mij in mijn werk. Alles in mijn

       carrière heb ik mezelf aangeleerd. Opleidingen heb ik daarvoor niet gevolgd. Wat ik nog graag eens zou willen doen is een mooie Pas de deux

       dansen (dit is een dansduet waarin twee dansers, meestal een man en een vrouw, samen balletpassen uitvoeren, red.).

002.Je hoort wel eens dat ieder personage dat een acteur of actrice speelt, iets van zichzelf bevat. Kunt u zowel een overeenkomst als groot

       verschil noemen qua karaktereigenschap, tussen u zelf en Jozias Trump uit ‘Abeltje’ van 1998?

       Jozias Trump is een norse, egocentrische man. Hij is een brombeer en lijkt totaal niet op mij zelf. Het is leuker om iemand te spelen die ver van je af

       staat. Daar moet je dan echt iets van maken. Jozias Trump zou niet tot mijn eigen vriendenkring kunnen behoren.

003.Op welk moment uit uw carrière bent u tot nu toe het meest trots en/of bewaart u de beste herinneringen?

       Zo zit ik helemaal niet in elkaar. Hoe mijn carrière er uit ziet en wat ik allemaal heb mogen doen al, dat vind ik gewoon geweldig. In 1971 werd ik

       onderscheiden met de Zilveren Harp van de Stichting Conamus en in 2003 won ik een Gouden Kalf voor mijn rol in de tv-film ‘Sloophamer’. Zoals die

       prijsuitreikingen gepresenteerd worden, ik vind het een beetje de Oscars. Voor mij is het publiek het belangrijkst. Die weten wel wie ik ben.

004.U zit sinds 1964 in het vak. Word u vandaag de dag door de Jumbo – commercials meer herkent door mensen?

       Dat weet ik niet. Daar ben ik niet mee bezig. De mensen van de Jumbo – ketens hebben het liefst dat de catsleden van de Jumbo – commercials

       enkel boodschappen doet bij de Jumbo – supermarkten. Maar of ik dat ook doe dat laat ik in het midden, haha. Mijn vrouw heeft vele jaren bij Albert

       Heijn gewerkt. Maar op een gegeven moment gingen die bezuinigheden en vielen er ontslagen. Daar was mijn vrouw één van. Die zei toen ook

       tegen mij dat ik voor alles commercials mocht doen, als het maar niet voor Albert Heijn zou zijn.

005.Als u geen acteur was geworden, welk beroep had u dan wel wat geleken: inspecteur (zoals in ‘De inbreker’ uit 1972 & een gastrol in

       “Coverstory” uit 1993), manager electronicazaak (zoals een gastrol in “In voor- en tegenspoed” uit 1991), automonteur (zoals een gastrol in

       “Niemand de deur uit” uit 1992), verzekeringsagent (zoals een gastrol in “Flodder – de serie” uit 1995), barkeeper (zoals een gastrol in

       “Oppassen!!!” uit 1996), doodgraver (zoals ‘Het woeden der hele wereld’ uit 2006) of magazijnbeheerder (‘Claustrofobia’ uit 2011)?

       In dat geval had het beroep van doodgraver mij wel wat geleken, zoals in de film ‘Het woeden der hele wereld’ uit 2006. Ik zou het niet zo zwaar

       brengen. Eerder wat luchtig. Dat is mijn humor ook. Maar eigenlijk heb ik nooit iets anders willen doen dan dat ik nu doe. Al ben ik docent geweest op

       de toneelschool. Dat onderwijzen zit kennelijk toch in mij. Toen ik in 1990 in het eerste seizoen van de soapserie “GTST” de rol van Willem Kelder

       speelde, was Antonie (Kamerling, red.) als Peter Kelder mijn stiefzoon. Antonie had nog geen acteerervaring en samen hadden wij hele intense

       scenes aangezien Willem zijn stiefzoon veelvuldig mishandelde. Ik heb Antonie dan ook steeds bij onze scenes samen geholpen met zijn spel. Je

       zou kunnen zeggen dat ik in die tijd bij “GTST” een beetje zijn mentor geweest ben eigenlijk.

006.Wat kunnen we op showbizzgebied in de toekomst nog van u verwachten?

       Als alles goed gaat, dan ga ik volgend jaar samen met Elma ten Boekel en Marianne Kuijper van Theatercollectief De Blonde Bizons een

       huiskamervoorstelling spelen over kindermishandeling.

 

Kijk voor meer informatie over Theatercollectief De Blonde Bizons op https://blondebizon.nl/home/.

 

Foto: ANP Kippa Ade Johnson

 

Interview: Perry Krootjes