In 2006 interviewde ik voor aanvang van het toneelstuk One Flew over The Cuckoo’s Nest in Gouda acteur Bram van der Vlugt. Het onderstaande interview is gedateerd en niet aangepast. Alles dateert dus van veertien jaar geleden. Na dit interview verleende Bram van der Vlugt tussen 2007 en 2020 nog zijn medewerking aan de fictieve luisterboeken Herinneringen van een bramzijgertje, Het Gouden Voorleesboek, Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran, De wind in de wilgen, De man die zijn vrouw voor een hoed hield, De vloek van de Woestewolf, De Hobbit, Boris, In de ban de ring en De bende van huize avondrust, speelde rollen in de toneelstukken Heksenjacht, Kopenhagen, Emma’s feest, The Power of Yes, Het wonder van Den Haag, Kunduz-debat, Into the Wilder(nes)s, Lijn 1812, De kale zangeres, De dag van Uriël, Oude Meesters, On Golden Pond, De Golden Arm, Beschuit met muisjes, Moesson, Vaders & zonen, Mooi weer vandaag, Vogel, Enkele reis, de muziektheatervoorstellingen Snow White, De drievingerige luiaard, Met andere ogen, verleende zijn stem aan de animatiefilms ‘Niko 2’ en ‘De kleine prins’ en de documentaire ‘Verhaal van Woerden’, was te bewonderen in de tv-serie “Dokter Deen”, de films ‘Anubis en de wraak van Arghus’, ‘Oorlogsgeheimen’, ‘Pak van mijn hart’, ‘Het Verlangen’ en ‘Rundfunk: Jachtwachter’ en de Tv-Film ‘Nooit te oud’. Verder had hij een aandeel in de korte film ‘Misschien Later’ en gastrollen in de tv-series “Moordvrouw”, “Rundfunk” en “Bureau Raampoort” en de Duitse tv-serie “Hotel Heidelberg”. Een jaar later overleed hij, op 19 December 2020. Bram van der Vlugt is 86 jaar geworden.

 

BRAM VAN DER VLUGT

 

De op 28 Mei 1934 in Den Haag te Zuid-Holland geboren Bram van der Vlugt had in 1959 een rol in de muziektheatervoorstelling De zwarte bruid.

 

Hij studeerde in 1961 af aan de Toneelschool te Amsterdam. In 1961 en 1962 had Bram van der Vlugt rollen in de toneelstukken Verkeerd begin, Mousseline, Procederen, Het diploma en Harten twee, harten drie. Hij was in 1963 te zien als Dr. Alan Finlay in de tv-serie “Memorandum van een dokter” en had rollen in de theaterproducties Een groot dood dier en De babel. Tussen 1964 en 1969 had Bram van der Vlugt rollen in de toneelstukken De wijze kater, Viooltjes, De droom van Amerika, De kale zangeres, Obaldiade 1, 2, 3, 4, Architruc, Niet doen - Sneeuwwitje, Tango, Ganzenborden en De zomer en de musicals De man van La Mancha en Sajjens Fiksjun.

 

Hij was in 1970 één van de oprichters van Toneelgroep Sater. Zelf speelde Bram van der Vlugt er tot 1974 in de volgende theaterproducties De clowns, Wie is de baas?, De ceremonie, Toen, Nieuwersluis (Militairen), Milieu, Van afbraakbuurt tot nieuwbouwflat, Wonen op straat, Milieuproject II, Het leven van Hans, Milieu en macht en De Zonder-van Fabel. Laatst genoemde voorstelling heeft hij ook geregisseerd. In 1975 was Bram van der Vlugt te bewonderen in de toneelstukken Cyrano de Bergerac en De snob. Hij speelde in 1976 de rol van Ties van Kunne in de miniserie ‘Sil de strandjutter’ en hij had een rol in de theaterproductie Jukebox 2008. In 1978 had Bram van der Vlugt rollen in de toneelstukken De rechtvaardigen en Een dag uit de dood van verdomde Lowietje. Hij was verder ook nog te zien in de films ‘Alle dagen feest’ en ‘Pastorale 1943’, de tv-film ‘Periander’ en de miniserie ‘Oorlogswinter’ uit 1975.

 

In 1980 verzorgde Bram van der Vlugt de Nederlandse voice-over bij de Cosmos Documentaire TV serie in 13 delen van bijna een uur elk over astronomie uit 1980 van Amerikaans astronoom Carl Sagan. Hij speelde in datzelfde jaar in de theaterproducties Het vege lijf, Proces in Praag en Protest. Bram van der Vlugt was in 1981 twee seizoenen lang te zien als Burger in de tv-serie “De fabriek”, vertolkte de rol van Frits van der Laan in de film ‘Het verboden bacchanaal’ en had rollen in het toneelstuk Toppen van geluk. In 1982 had hij een aandeel in de theaterproductie Transport. Bram van der Vlugt speelde in 1983 de rol van Gerard van Laar in de tv-serie “Herentraat 10” en had rollen in de toneelstukken Toubab en Meneer Lievegoed. In 1984 vertolkte hij de rol van Marnix van St. Aldgonde in de miniserie ‘Willem van Oranje’ en speelde mee in de theaterproductie Portret van Dora. Bram van der Vlugt was in 1985 te zien als Hein van Oyen in de film ‘Pervola, sporen in de sneeuw’, al Godfried in de tv-serie “De appelgaard” en in het toneelstuk Het temmen van de feeks. In 1986 verleende hij twee seizoenen lang zijn stem aan het personage Guus in de animatieserie “Kissyfur” en speelde in de theaterproducties Protest en Het vergeten. Bram van der Vlugt had in 1988 rollen in de toneelstukken Zijn met een doel, Het kind van Staat en Bikkelhard. In 1989 verleende hij twee seizoenen lang zijn stem aan het personage K. Rokodil in de animatieserie “Alfred J. Kwak” en had rollen in de theaterproductie Professor Bernhard. Bram van der Vlugt had verder rollen in de films ‘De stilte rond Christine M.’, ‘De smaak van water’ en ‘Knokken voor twee’ en de miniserie ‘Mata Hari’ uit 1981.

 

Hij was van 1990 tot en met 1992 te zien als oude wijze man in het realityprogramma “Fort Boyard”. Ook had hij in 1990 een rol in het toneelstuk La musica. Van 1991 tot en met 1994 speelde Bram van der Vlugt van seizoen 4 tot en met 7 de rol van Victor Brouwer in de tv-serie “Medisch Centrum West”. Daarbij had Bram van der Vlugt in 1991 eveneens een aandeel in het theaterprogramma Maria Stuart. Hij had in 1992 een rol in het toneelstuk Bouwmeester Solness. In 1993 verleende Bram van der Vlugt zijn stem aan het personage Kapitein Neweyes voor de animatiefilm ‘De 4 Dino’s’. Ook had Bram van der Vlugt in datzelfde jaar rollen in de theaterproductie De koopman van Venetië, Bobby Fischer Is Alive and Lives in Pasadena en Kleine zielen I & II. Hij stond in 1994 en 1995 in de theaters met de toneelstukken De Perzen, Het evenwicht, Hedda Gabler en De witte berg. Vanaf 1996 speelde Bram van der Vlugt drie seizoenen lang de rol van Winifried Bilderdijk in de tv-serie “Unit 13”. Ook had Bram van der Vlugt in 1996 een rol in de theaterproductie Medea. Hij verleende in 1997 zijn stem aan het personage Jim Schat voor de animatiefilm ‘Lady en de vagebond’, was te zien als Herman in de film ‘Gordel van Smaragd’ en had rollen in de toneelstukken De kersentuin en Hooikoorts. In 1998 verleende Bram van der Vlugt zijn stem aan het personage Fa Zhou voor de animatiefilm ‘Mulan’ en aan het personage Scarafoni voor de animatiefilm ‘De blauwe trein’. Hij was in 1999 te bewonderen als Niels Bohr in de theaterproductie Kopenhagen. Voor deze rol won hij de Louis d’Or, voor de beste mannelijke hoofdrol. Verder had Bram van der Vlugt ook nog rollen in de films ‘Flodder in Amerika!’ en ‘Filmpje!’ en de tv-film ‘De gouden swipe’.

 

In 2000 was hij te bewonderen in het toneelstuk Familie. Bram van der Vlugt verleende in 2001 zijn stem aan het personage Jim Schat voor de animatiefilm ‘Lady en de Vagebond 2: Rakkers avontuur’, was te zien als Jan in de filmversie van ‘Familie’ en had een rol in de theaterproductie Het verhoor. Hij verleende in 2004 zijn stem aan het personage Fa Zhou voor de animatiefilm ‘Mulan 2’, was te zien als Adrie in de tv-film ‘Gebroken rood’ en als Wim Kok in de tv-film ‘De kroon’ en stond in de theaters met het toneelstuk Blauw/Oranje en de musical Schudden tot het sneeuwt. Vanaf 2005 speelde Bram van der Vlugt drie seizoenen lang de rol van Marius de Boer in de tv-serie “Keyzer & de Boer advocaten”. Ook was Bram van der Vlugt in 2005 te zien in de theaterproductie Max Havelaar. Hij had in 2006 een rol in het toneelstuk One Flew over The Cuckoo’s Nest. Perry van Moov.nl ging in gesprek met de zeer vriendelijke Bram van der Vlugt vanwege een interview voor de internetsite.

 

001.Wat is uw favoriete CD?
        Een specifieke favoriete CD vind ik lastig om te zeggen. Ik vind het prettig om naar klassieke muziek en jazz te luisteren.

002.Wat is uw favoriete nummer?
        Dat is het "Klarinet Klarinet" van Johannes Brahms.

003.Draait u wel eens muziek vlak voor de opnames/optredens?
       Nee, dan ben ik me aan het concentreren op mijn spel.

004.Hoe belangrijk is muziek in uw leven?
       Heel belangrijk vind ik muziek in mijn leven. Ik zou gerust zonder kunnen hoor, maar liever niet. Het maakt alles een stuk aangenamer.

005.Wie is uw favoriete zanger/zangeres/groep?
       Hierin heb ik niet echt een favoriet.

006.Met wie zou u wel eens een duet willen zingen?
       Zingen kan ik helemaal niet en weet überhaupt niet of dit aan mij besteed is. Daarom kan ik je op deze vraag ook geen eerlijk antwoord geven.

007.U acteert in tv-series (“Medisch Centrum West” uit 1991), buitenlandse tv-series (de Franse serie “La demoiselle d’Avignon” uit 1972), films

       (‘Gordel van Smaragd’ uit 1997), doet toneel (One Flew over The Cuckoo’s Nest uit 2006), musical (Schudden tot het sneeuwt uit

       2004), theaterregisseur (De Zonder-van Fabel uit 1972), doet stemmenwerk (“Alfred J. Kwak” uit 1989), musical (Schudden tot het sneeuwt

       uit 2004) en was één van de oprichters van Toneelgroep Sater uit 1970. Al u uit al uw werkzaamheden een keuze moet maken die u het

       allerliefst doet, wat zou dit dan worden?

       Ik wil het gewoon allemaal lekker combineren. Toneel is zo interessant vanwege het publiek. Terwijl je bij film meer met je vakkennis bezig bent.

008.In 2006 was u te zien in het toneelstuk One Flew Over the Cuckoo's Nest als dr. John Spivey. In 1975 was hier de populaire filmversie van.

       Is het dan lastiger om je eigen draai aan zo'n rol te geven omdat die film al enorm bekend is?
       Voor mij zelf was het geen probleem omdat ik de film niet gezien heb. Ik kan me voorstellen dat als je als publiek zijnde de film wel hebt gezien en

       dan naar het toneelstuk komt kijken, dat je ze met elkaar vergelijkt. Maar dan is het aan ons als acteur de taak om het publiek zo geïnteresseerd voor

       het toneelstuk te krijgen dat ze in ieder geval de film tijdens de voorstelling vergeten.

009.In 1998 was u als vast cast lid te zien in de tv-serie "Unit 13" en zes jaar later in de advocatenserie "Keyzer & de Boer advocaten". Wat

       heeft u doen besluiten om weer in een tv-serie te gaan spelen?

       Ik had wel weer eens zin in een rol in een tv-serie. Ook vond ik het leuk dat ik bij "Keyzer & de Boer advocaten" het oudste cast lid was. Heerlijk om

       met al die jonge mensen te mogen werken. Zo verschilde ik bijvoorbeeld veertig jaar met de jongste van de vaste cast (met haar 45 jaar was Daphne

       Bunskoek in de rol van Ricky van den Hoogen het jongste cast lid, red.). Ook was het leuk om te merken hoe iedereen zich weer anders voorbereid

       op zijn spel. Ik ben me wat meer aan het concentreren voordat ik moet spelen. Daan (Schuurmans, red.) is daarentegen de rust zelve en was vaak

       ontspannen op de set. Het leek wel of het geen moeite koste voor hem om in zijn rol te komen. Dat bewonderde ik wel aan Daan. Niet iedereen kan

       dat zomaar.

010.Onderscheiden met de Louis d'Or voor uw vertolking in het stuk Kopenhagen. Ook kreeg u het Gouden Hart van Rotterdam en een Gouden

       Kalf nominatie voor uw rol in de film 'Pervola'. Hoe belangrijk is dit voor u? En welke mening is voor u belangrijker, die van het publiek of

       van de pers?
       Dat is heel belangrijk omdat het een bepaalde vorm van erkenning is. En voor mij persoonlijk is de mening van het publiek het belangrijkst.

011.Op welk moment uit uw carrière bent u tot nu toe het meest trots en/of bewaart u de beste herinneringen?

       Dan zou ik voor het toneelstuk Kopenhagen uit 1999 gaan. Hierin was ik te zien als Niels Bohr. Voor deze rol ontving ik de Louis d'Or. Maar ook

       zonder die prijs zou dat toneelstuk heel erg belangrijk voor me zijn.

 

Foto: ANP

 

Interview: Perry Krootjes

Maak jouw eigen website met JouwWeb