Home » Interview Ben Ungermann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EXCLUSIEF!!!!

 

BEN UNGERMANN

 

De op 1 Mei 1984 in Brisbane, Queensland te Australië geboren Ben Ungermann zijn moeder is Nederlandse en zijn vader is Nederlands/Indisch, maar emigreerde jaren geleden al naar Australië. Van 2004 tot en met 2007 deed Ben aan modellenwerk. Hij oefende eerst het beroep van Retail Manager uit. Het doel van een Retail Manager is het behalen van optimale resultaten binnen een winkel op zowel financieel, kwalitatief als sociaal vlak. Dit was echter niet waar Ben zijn hart lag en dus schreef hij zich in als kandidaat voor het negende seizoen van het programma “Masterchef Austalia”. Hij haalde de auditieronde en trok op Maandag 1 Mei 2017 in het Masterchef – huis in, om er bijna 2 maanden later pas weer uit te komen, op Maandag 24 Juli 2017. Ben kwam in de finale terecht, maar verloor deze uiteindelijk van Diana Chan. Na zijn “Masterchef” – avontuur liep hij als kok stage bij de restaurants van sterrenkoks als Heston Blumenthal, Yotam Ottolenghi en Clare Smyth. Op Vrijdag 22 December 2017 opende Ben Donuts & Co., de eerste donutwinkel in Den Haag waar zijn biologisch ijs te koop is. Met zijn moeder als manager, zijn broer Danny als algemeen directeur en hij zelf als leiding gevende van het keukenteam werd op Vrijdag 26 Januari 2018 de ijswinkel Ungermann Brothers Ice-Cream Parlour in Brisbane – Queensland te Australië geopend. Onlangs was hij gedurende 1 ½ maand in Nederland en Perry van Moov.nl werd in de gelegenheid gesteld om de zeer vriendelijke, maar drukbezette Ben Ungermann voor de internetsite te interviewen.

 

001.Wat is je favoriete CD?       

       Voor mij is dit de CD ‘Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1’. Dit is de filmmuziek van de gelijknamige Marvel – film uit 2014.

002.Wat is je favoriete nummer?

       In dat geval ga ik voor het nummer “Little Lies” van de Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac.

003.Draai je wel eens muziek tijdens het koken?

       Altijd heb ik muziek op staan tijdens het koken. Het vertaalt zich als het ware naar het eten.

004.Hoe belangrijk is muziek in je privéleven?

       Muziek is heel belangrijk voor me. Ik reis heel veel en ik heb daardoor veel tijd om na te denken. Dat zijn dan de momenten wanneer ik graag naar

       muziek luister.

005.Wie is je favoriete zanger/zangeres en/of groep?       

       Mijn favoriete zanger is John Farnham.

006.Met wie zou je wel eens een duet willen zingen?       

       Met de Australische hiphopgroep Hilltop Hoods zou ik best wel eens een duet willen zingen.

007.Wat is je favoriete sport? En beoefen je zelf ook een sport?

       Naar voetbal kijk ik graag. Ook heb ik dat mijn hele leven gespeelt!

008.De finale van seizoen 9 van “Masterchef Australië” was op 24 Juli 2017. In hoeverre heeft het programma je leven verandert?

       Het heeft mijn leven heel erg veranderd. Ik reis de hele wereld over sinds mijn deelname aan het programma. Het nadeel hiervan is dat ik als

       familieman dan nogal mijn kinderen mis. Maar gelukkig hebben we allemaal whatsapp waardoor we contact met elkaar kunnen houden. Tijdens het

       verblijf in het Masterchef – huis mocht je niet het huis verlaten, buiten de opnames voor het programma om. Ook was er geen krant en geen

       internet. Het enige wat je kon doen daar was je nog meer in koken te verdiepen. Twee keer per week mochten we voor 10 minuten contact met het

       thuisfront. Hier werd je van in kennis gesteld voordat je aan Masterchef begon. Maar toch was het een heel erge opgave toen het eenmaal zover

       was. Ik was dan ook erg blij dat mijn familie bij de finale weer in mijn armen kon sluiten. Vandaag heb ik nog contact Ray Silva die de dertiende

       plaats behaalde als kandidaat en Benjamin Bullock die achttiende werd. Ook winnares Diana Chan zie ik zo nu en dan. Met George van de juryleden

       heb soms nog wel een beetje contact.

009.Als je een keuze moest maken, van wie van de juryleden was je dan het meest onder de indruk of zie je het meest als je voorbeeld

       misschien: George (Calombaris), Gary (Mehigan) en Matt (Preston). Wie zou dat dan worden?

       In dat geval ga ik voor George. Met The Press Club, Maha Bar and Gril, Hellenic Republic, The Belvedere Club, St. Katherine’s, Mama Baba en nog

       een Grieks restaurant in Australië heeft George zeven restaurants, terwijl Gary enkel nog mede-eigenaar is van Restaurant The Boathouse in

       Australië. Als iemand van de deelnemers er doorheen zit, dan is het altijd George die op diegene af stapt. George begrijpt de werkdruk met koken

       en hij kan heel goed mensen gerust stellen. Daarom is het waarschijnlijk dat het George altijd is die de deelnemers weer op hun gemak stelt.

010.In seizoen 9 waren er diverse gast chefs. Maar welke gast chef van het seizoen heeft op jou de meeste indruk gemaakt?

       Wat gast chef ga ik voor Clare Smyth die er in week 11 tijdens de Service Uitdaging was. Deze opdracht heb ik toen gewonnen. Na “Masterchef

       Australië” heb ik ook nog stage gelopen bij haar 2 Michelin – restaurant Core in Londen te Engeland.

011.Aan welk moment van “Masterchef Australië” beleefde je het meest plezier?

       Behalve de finale was dit ook toen ik in de halve finale tegen Diana en Karlie stond en het gerecht voor mijn oma maakte. Ik kookte toen met

       tulpenbollen als hoofdingrediënt. Op dat idee ben ik gekomen doordat mijn oma in de Tweede Wereldoorlog niets te eten had en wel over moesten

       stappen op tulpenbollen. Veel mensen weten niet eens dat je het kan eten. Mijn mede deelnemers die vanaf het balkon toekeken en de juryleden

       waren er allemaal verbaasd over. De jury verklaarde me voor gek. Maar toen ze het eenmaal aten vonden ze het heerlijk. De smaak van tulpenbollen

       is een combinatie van de planten radijs en selderij. Dat gelijk met de tulpenbollen is ook gelijk het gerecht waar ik het meest trots op ben. Ik zou dat

       gerecht graag verfijnen en op de menukaart van mijn restaurant plaatsen.

012.Je hebt een eigen ijswinkel. Kan je hier iets meer over vertellen?

       In Brisbane – Queensland te Australië runnen mijn broer Danny en ik de ijswinkel Ungermann Brothers Ice-Cream Parlour. Dit is een grote zaak en

       daarin word enkel biologisch ijs verkocht. Daar is mijn moeder de manager. Mijn 32-jarige broer Danny is er de algemeen directeur en zelf heb ik de

       leiding over het keukenteam. Daarnaast hebben Danny en ik nog een zus, maar zij is niet werkzaam bij de ijszaak. Zij is een succesvol model. Ook in

       Nederland word mijn biologische ijs verkocht. Dit gebeurd exclusief bij het familiebedrijf Donuts & Co. in Den Haag. Misschien was een winkel in Den

       Haag niet de meest logische stap en zijn er meer mensen te bereiken wanneer je een winkel in Amsterdam opent. Maar de mensen van Donuts &

       Co. geloofde heel erg in mij en mijn biologisch ijs. Dat vind ik enorm belangrijk. In Donuts & Co. word voor het grootste gedeelte donuts verkocht die

       eveneens biologisch zijn. Maar met die donuts heb ik zelf niets mee te maken. In een plek van de winkel is mijn ijs te koop.

013.Je was te gast in het nieuwe seizoen “Masterchef Holland”. Hoe was dit?

       Dat was geweldig. De makers van “Masterchef Holland” volgen nu met het vijfde seizoen meer het format van “Masterchef Australië”. En dat terwijl

       Masterchef eigenlijk uit Engeland komt. Toen ik de Masterchef - studio binnen kwam waren de kandidaten aangenaam verrast. Ik was er als gast chef

       vanwege de Mystery Box en de infiniteit test.

014.Zou een eigen kookprogramma je wat lijken?

       Na “Masterchef Australië” ben ik eens bij Justine Schofield (deelneemster uit het eerste seizoen van “Masterchef Australië” van 2009, red.) te gast

       geweest in haar programma “Everyday Gourmet with Justine Schofield”. Een eigen kookprogramma lijkt me geweldig. Wel zou ik dan graag

       wereldwijd gaan met mijn programma, zodat ik zoveel mogelijk mensen kan bereiken.

015.Heb je al een naam bedacht voor je restaurant?

       Het restaurant zou dan gaan heten “Oma G”. De vertaling komt van het woord overgrootmoeder, maar dit is voor mijn kinderen te moeilijk te zeggen.

       Vandaar dit dus. Je zou dus kunnen zeggen dat mijn kinderen die naam bedacht hebben. Het plan is om er een klein, exclusief restaurant van te

       maken met plaats voor 20 a 30 personen waar ik mijn gerechten verfijn en het moet betaal voor iedereen worden.

016.Hoe zou je het vinden  als (één van) je kinderen besluiten om later bij je in je restaurant te willen werken later?

       Mijn zoons Phoenix van 10 jaar en Oli van 8 jaar zijn meer met voetbal bezig. Phoenix is daar al heel goed in. Ik vind het belangrijk dat ze gelukkig

       zijn in wat ze doen. Mijn dochter Ella van 14 jaar heeft wel al interesse in koken. We koken vaak samen. Dat vind ik heerlijk. Ze helpt ook al een

       beetje mee in de ijszaak. Als Ella over 3 a 4 jaar besluit om ook mee te willen doen aan “Masterchef Australia” zou ik nog meer trots op haar zijn

       dan ik nu al ben. Het lijkt me geweldig als ze besluit om samen later met mij in mijn restaurant te willen werken. Dat is toch een beetje de droom van

       iedere vader. Behalve haar liefde voor koken is Ella ook kunstenaar. Ze maakt schilderijen en tekeningen en daar is ze heel erg goed in.

017.Wat kunnen we op showbizzgebied in de toekomst nog van je verwachten?

       De ijswinkel Ungermann Brothers Ice-Cream Parlour van mij en mijn broer Danny is op Vrijdag 26 Januari 2018 in Brisbane – Queensland te

       Australië geopend. Op Woensdag 18 April 2018 ben ik als gast chef te zien in de tweede aflevering van het vijfde seizoen van het programma

       “Masterchef Holland”. Zeer binnenkort wil ik Nederlandse snacks in Australië introduceren. Ik heb plannen voor zowel een ijszaak als restaurant in

       Nederland. De ijszaak zou in Scheveningen moeten komen en het is de bedoeling dat de ijzaak in Juni of September 2018 open moet gaan en dat

       het restaurant eveneens binnen het jaar zijn deuren moet openen.

 

Kijk voor de weg naar de finale van Ben op https://www.youtube.com/watch?v=SFspmJQoVg0.

Kijk voor meer informatie over de ijswinkel Ungermann Brothers Ice-Cream Parlour op https://www.facebook.com/ungermannbrothers/.

Kijk voor meer informatie over de zaak Donuts & Co. (waar Ben’s biologische ijs exclusief als enigste in Europa te koop is) op https://www.google.nl/search?source=hp&ei=tyC0WqbjD6SagAaKgJWQAg&q=donuts+%26+co&oq=Donuts+&gs_l=psy-ab.1.4.0i131k1j0l9.998.3445.0.6881.8.6.0.1.1.0.117.431.5j1.6.0....0...1c.1.64.psy-ab..1.7.441.0..35i39k1.0.ouU4hyVBCIk.

 

Interview: Perry Krootjes